Jag tycker om att variera skrivandet, sagor, dikter, brev och denna gång ville jag öva att skriva listor. Den ena tanken häftades fast i den andra och jag började fantisera om att titta in i fickor, vad finns eller fanns i dem egentligen.....
Vi samlade förslag, jobbade praktiskt med att rita och skapa en riktig ficka som kunde ha en lista nedstoppad i sig och så här blev det:
I denna blogg får du ta del av vad som händer i vårt klassrum, ett lärande som innefattar många sinnen och något att längta till. Jag vill tända stjärnögon på alla barn och visa att vi lär tillsammans.
måndag 24 september 2018
Värdegrundsarbete om vår klass, ett pussel där vi alla är viktiga bitar
Verkligheten knackade på och vi sa glatt, stig in....
En förälder i gruppen hörde av sig och ville berätta om motorcyklar, då vi ju arbetade intensivt med bilen i år 1. Varmt välkommen svarade jag och vi bjöds på en spännande eftermiddag med fakta om cyklar, provsittning med obligatorisk tutning och förevisning av hur olika motorcyklar ser ut. Jag tycker mycket om att alla känner sig välkomna till och i skolan och bejakar allt engagemang för att öka lärande.
Nalle puh lär oss om tålamod...
Höstdikter och akvarell passar fint tillsammans
Med inspiration från plockade vackra blad, studerade vi, skissade och målade precis det vi såg. Akvarellpennor är fantastiska.
Med hjälp av startmeningar som Hösten är...
Hösten känns...
Hösten luktar....osv skrev vi sedan egna dikter.
måndag 10 september 2018
När jag får tänka fritt visar jag min kunskap, för mig själv och dig...
Ett blädderblocksblad och en penna är allt som behövs för att få fatt i sitt kunskapsområde,
dessutom ser jag som lärare var vi ska bygga vidare.
Här skulle vi kunna börja tala om negativa tal! Tycker om elevens sätt att skriva en dialog
hur hon tänker.
Spår av istiden formade av barns händer
onsdag 5 september 2018
Värdegrundsarbetet fortsätter, denna gång om ordet förlåtelse
Vad är viktigt för dig? Skolans tema för en dag
Första dagen ritade vi egna hjärtkartor fyllda med saker som är viktiga för oss, vi började med en gemensam tankekarta. Barnen valde själva om de ville skriva eller rita i sina hjärtan och jag försöker alltid ha lika mycket fokus på bild som på text. Bildspråket är tydligt och ska lyftas fram i berättande.
Alla klasser samlades på skolgården, sedan gick vi in i gympahallen där ett stort tejphjärta fanns på golvet. I tur och ordning lämnade klasserna sina kartor i en stilla ceremoni.
Nu pryder alla barns hjärtan vår entré och man blir glad av att se dem. Ett fint arbete med kvalité.
Sagoskolan inleddes med ett besök i berättarrummet....
En förälder, som arbetar med teater, erbjöd oss att jobba med berättande och jag tackade förståss JA! Denna stund visade sig vara perfekt som inledning till Sagoskolan, ett konkret och fantasifullt sätt att ge struktur för berättande och barnen var väldigt motiverade.
Några dagar senare pratade vi om rummet och hjälptes åt att rita upp hur det såg ut, jag ritade på tavlan och barnen gjorde egna ritningar. De la till egna saker också, något jag uppmuntrade till.
Sedan skapade vi framsidan till den egna Sagoskoleboken, som plastades in för att hålla och förseddes med änglaben. Några barn hade aldrig använt hålslagare så det blev en kurs i sig.
Äntligen skolstart och nu går vi i tvåan!
Vi har sett många filmer, läst och skrivit fakta. Jag har ritat tidslinjer för att tala med barn om något som inleddes för cirka 100 000 år sedan är svårt...faktiskt knepigt att greppa även för en vuxen fröken.
Spåren av isen kommer att byggas upp i lera och redovisas för yngre elever på skolan.
I filmerna fick vi veta att sjöar och öar kommit till med hjälp av istiden, dessutom har vi ju den största landhöjningen med 1 cm/år här uppe i norr. Jag såg möjligheten att väva in land och vattenformer i vårt historiearbete:
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)