I denna blogg får du ta del av vad som händer i vårt klassrum, ett lärande som innefattar många sinnen och något att längta till. Jag vill tända stjärnögon på alla barn och visa att vi lär tillsammans.
lördag 21 november 2020
Lärande och gemenskap, mina elever gillar mattan!
Geografi med vulkaner..
Vi har jobbat med jordens inre och yttre, världsdelarna följdes av en titt på vulkaner och rörelser i kontinentalplattorna:
Symmetri i fokus....
Jag tycker mycket om att kombinera bild och matematik och symmetri passar speciellt bra för det. Tycker att matteböcker har tråkiga övningar som dessutom är på löjligt låg nivå. Vad gör man då? Jo, funderar hur man kan jobba med olika material och kreativt.
Först introducerade jag begreppet tydligt på tavlan, visade symmetrilinje och modellerade hur jag tänkte. Jag hade själv ritat ett arbetsblad som barnen fick öva på:
Vi övar 10-kamrater på olika sätt..
Vi har lagt mycket tid på att lära oss 10-kamrater, vet att det underlättar det framtida räknandet. Det första vi gjorde var att göra pepparkakspar som går att vika. Dessa klipptes ut och togs hem som läxa. Vi gjorde sedan ett häfte som bara tränade begreppet och då fick barnen öva intensivt. Jag vandrade runt och observerade om det var automatiserat eller inte.
Veckan därpå plockade jag fram läggspel där barnen kunde öva både med öga och hand, om och om igen. Jag använde också ett smart träspel med gummiband som visar det vackra i matematiken.
Ett övningsblad med linjalträning ingick också.
tisdag 3 november 2020
Additionsträning med tre tärningar ger bra övning...
Tärningen är ett fantastiskt hjälpmedel i matematik, den är liten och konkret. I vårt rum använder vi tärningar av skumgummi så de är också tysta. Halleluja för trötta läraröron!
Arbetet görs i par:
Värdegrundsarbete en gång i veckan...
Till denna vers av den kloka Nallen passade det bra att prata om hur man kan behöva tänka när man leker, att bjuda in varandra men att också söka upp andra om man känner sig ensam.
Kan man skriva egna sagor i ettan? Klart att man kan!
Barns första skrivande är en delikat sak att hantera, jag menar att de skriver som det låter eller all text ihopskrivet som en myrstack och då är det inte läge att komma med pekpinnar, anser jag. I det allra första mötet med det egna skrivna orden behövs en varlig lärarhand som bejakar, läser så bra man kan eller låter barnet läsa/berätta sin historia själv. Att öva skrivregler gör vi vid andra tillfällen och då är jag tydlig med vad vi gör och varför. Då använder vi någon annans text och då kan vi ju peta utan att det gör ont.
Jag jobbar för att barnen ska vara nyfikna på vårt språk, se ord i orden och söka synonymer så ofta det går.
I detta första skrivande släppte jag ämnet fritt, Sagan om har framsida och tre sidor till författande och bilderna görs väldigt viktiga. Bild är ett lika starkt språk som ord tycker jag och mina elever får lära sig att lägga ned tid när de skapar. Sagoresan har bara börjat och jag längtar efter att få följa med på färden...